вторник, 3 март 2009 г.

Златен гекон


Разпространение: Вечнозелените влажни екваториални гори на Виетнам. Размери: Мъжките индивиди достигат до 17,5 см, а женските до 15 см.Хранене: Най-подходяща храна за този вид са щурците, като големината на щурците, които ще давате на гекона, трябва да са съобразени със размерите на вашия гущер. Можете да разнообразявате менюто на гекона със брашнени и восъчни червеи. За разлика от повечето гекони, които са хищници, тези гекони много харесват узрелите меки плодове като прасковата. Всъщност малките трябва да ядат плодове през определен период.Субстрат: От това, че живеят във влажни екваториални гори следва, че изискват субстрат, който задържа влага. Може да се използва нарязан кипарис, вермикулит, кокосов субстрат и торфен мъх. Вие избирате.Отопление: Златните гекони са нощен вид, т.е. нямат нужда от УВ лампа. Всичко от, което се нуждаят е обикновена крушка, която да поддържа температура от 27-32 ° C.Поддръжка: Този вид гекони постоянно трябва да имат прясна вода, която трябва да се подменя всеки ден. За съд може да се използва плитка чинийка.Терариум: Приблизително 100-литров съд е подходящ за 2 възрастни индивида, като се има предвид, че височината трябва да е по-голяма от дължината, защото този вид гекони прекарва повече време по стените и по-капака, т.е. те са дървесен вид. Добре е да има много растителност във терариума. За растения е подходящо да се сложат пълзящи растения и изсъхнали клони. Трябва да има и много скривалища, защото понякога златните гекони са плашливи.Темперамент: Плашливи,но любопитни гекони. Трябва да внимавате, когато искате да ги хванете: ако го направите бързо и рязко, ще се опитат да ви захапят. При опасност златните гекони отделят секрет с много остра миризма, която се премахва трудно. Най-добре е да се ограничи контактът до минимум.Размножаване: Бременността трае около 1 месец. Най-често женската снася по 2 яйца. Както при токитата, златните гекони залепват яйцата си за някакъв предмет или стените на терариума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар